לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו את הפרטים ונחזור אליכם

    צוואה הדדית או 2 נפרדות? מה עדיף ולמי?

    סעיף 8א לחוק הירושה קובע כי בני זוג יכולים לערוך צוואות הדדיות המסתמכות זו על זו. הצוואה ההדדית מאפשרת לבני הזוג לקבוע כי בפטירתו של אחד מהם יועבר הרכוש לבן הזוג שנותר בחיים, הם יכולים לקבוע בצוואתם כי לאחר פטירת שניהם תעבור הירושה לאדם אחר, לרוב לילדים שלהם. העיקרון של הצוואה ההדדית הוא לאפשר לבני הזוג לערוך הסכם משותף ולדאוג לאינטרסים זה של האחר, את הצוואה אפשר לערוך במסמך אחד או בשתי צוואות נפרדות המסתמכות זו על זו.

    צוואה הדדית משותפת

    צוואה במסמך אחד, נקראת גם צוואה משותפת, מאפשרת לבני הזוג לערוך מסמך אחד ולקבוע הוראות ותנאים שונים המוסכמים עליהם יחדיו. צוואות הדדיות נפרדות נעשות במועד אחד וכל אחת מהן מסתמכת על צוואתו של בן הזוג האחר, כדי שהן יוכרו כהדדיות כל אחד מבני הזוג יודע מהן הוראות המצווה האחר.

    כאשר עורכים צוואה אחת משותפת לבני הזוג, עלולים להתגלות חילוקי דעות בין בני הזוג, וכדי למנוע ריבים מיותרים ועל מנת לאפשר לבני הזוג לצוות באופן מעט שונה מצוואתו של האחר, לרוב עורך הדין יציע להם לערוך צוואות נפרדות. כל אחד מבני הזוג יודע מראש מהו התוכן של צוואתו ההדדית של בן הזוג האחר, ולמעשה ישנם הבדלים רק בתוכן של חלק מהפרטים ועדיין שומרים על עיקרון ההסתמכות.

    חשוב לציין כי לאחר תיקון חוק הירושה בשנת 2005, לא ניתן לשנות את הצוואה ההדדית אלא על ידי הכללים החדשים עליהם החליט המחוקק. לכן, גם אם עורכים את הצוואות בנפרד, בן הזוג הראשון יכול להיות רגוע מאחר והוא יודע שבן הזוג האחר לא יוכל לשנות את הצוואה לאחר פטירת בן הזוג.

    למעשה, עיקרון ההסתמכות בנושא הצוואות ההדדיות גובר על עיקרון חופש הציווי, בני הזוג זוכים לשקט נפשי תוך הסתמכות הדדית שלאחר פטירתו של אחד מהם בן הזוג שנותר בחיים יקפיד על הסיכום ביניהם, יוכל להשתמש בעיזבון כדי לחיות בכבוד, והוא לא ישנה את ההסכם עליו החליטו יחד בעודם בחיים.

    באופן כללי אין משמעות האם בני הזוג ערכו צוואה הדדית במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים, מאחר וההוראות בשני המסמכים הנפרדים הן זהות באשר לפעולות שניתן לבצע ברכוש שלהם לאחר מותם. עם זאת, כדי להימנע מחילוקי דעות וכדי להבטיח שלכל אחד מבני הזוג תהיה צוואה משלו, יש המעדיפים לערוך את צוואתם ההדדית במסמכים נפרדים.

    מאמר נכתב על ידי:

    עורך דין יוסי ברקוביץ, 60, מתגורר בגני תקווה נשוי + 2.

    עורך הדין ברקוביץ מעניק שרות משפטי נרחב ללקוחות מגוונים מכל רחבי הארץ והעולם.

    לעו"ד ברקוביץ היכרות מעמיקה וניסיון רב עם העולם המשפטי הסבוך של דיני הצוואות והירושות. כתיבת הסכמים בין יורשים, ניהול עיזבונות, פירוק שיתוף, ניהול קונפליקטים ומשברים בין יורשים, ייצוג מקצועי בבתי המשפט הן כמתנגד לקיום צוואות והן כמשיב להתנגדות, ייעוץ לכתיבת צוואות, וכן ייצוג מקיף עם שוק המקרקעין, בתחום הסכמי המכר ומיסוי.

    עוד בנושאי צוואה קראו במאמרים הבאים:

    צוואה הדדית או 2 נפרדות? מה עדיף ולמי?

    קצת עליי:

    לשיחת ייעוץ ראשונית
    השאירו את הפרטים ונחזור אליכם

      מאמרים נוספים

      רישום ירושה
      רישום ירושה - עו"ד ברקוביץ' כאשר אדם שנפטר לא הותיר אחריו צוואה, עיזבונו יחולק בין יורשיו החוקיים בהתאם לחוק הירושה. כדי לממש ולחלק את הירושה בין היורשים החוקיים נדרש לבצע רישום ירושה. לאחר שנעשה הליך זה ניתן יהיה לבצע את החלוקה....
      להמשך קריאה
      איך משנים או מתקנים את ההוראות שניתנו בצוואה שכבר נחתמה?
      צוואת בודד/ה ראשית יש להבהיר כי הפעולה הנ"ל אפשרית ומקורה בחוק אשר בסעיף 36 (ב) לחוק הירושה מאפשר ביטול של צוואה או הוראת צוואה על ידי עריכת צוואה חדשה. כמו כן סעיף 37 לחוק הירושה מאפשר שינוי או תיקון של הוראת צוואה...
      להמשך קריאה
      חברת שיווק באינטרנט חברת שיווק באינטרנט
      Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support